נשאלת כאן קודם השאלה...מה היא אומנות בכלל? והאם בינה מלאכותית יכולה ליצור אומנות?
אז הבנו שכבר כן כיוון שככל שיש לנו הנחיה מורכבת אז נוכל ליצור את מה שעובר לנו בראש.
שכנעו אותי שזה לא נכון...
מה מותר ומה אסור - נכון להיום יש המון רעש על מי חייב למי ועם מה מותר ואסור להשתמש, עדיין לא ראינו תקנות ברורות או חוקים על תקן של בינה מלאכותית, מה מותר ומה אסור וכו'.
אבל לאחרונה קבע שופט פדרלי שאומנות שנוצרה על ידי בינה מלאכותית אינה בעלת זכויות יוצרים של היוצרים והיא ניתנת לשימוש פתוח לכל מי שרוצה.
תוכנות כמו midjourney ומערכות Generative Ai נוספות כיום מגבילות את ההנחיות ולא מאפשרות להשתמש במילים פוגעניות במיוחד על רקע דת גזע מין וכמובן מחריגות בקיצוניות את אלה שינסו להשתמש לטובת פורנו. אבל לצערנו גם לזה יש פרצות, אמנם עדיין לא מדויקות, אבל מניסיוננו אנחנו תמיד רואים שיש קיצוניות בכל כלי והיום של כלים שיאפשרו זאת כבר נמצא כאן. מה שגורם לכך שהאומנות תצא מגדר הרגיל ואף תגיע לסוג של אקסטרים קיצוני, תוסיפו לזה עוד שמות וסגנונות ביזארים של אומנים כגון H.R GIGER...ויצא לכם תמונה אכזרית ביותר שאולי גם תהיה פוגענית כגון ילדים מחזיקים נשק בלבוש מינימליסטי.
חוסר הבהירות בנושא הוביל למגוון גישות שונות להגנת זכויות יוצרים על תמונות שנוצרו על ידי Generative Ai ואף חברות מסוימות נקטו בעמדה שהן הבעלים של זכויות היוצרים על כל תמונה שנוצרה על ידי תוכנת הבינה המלאכותית שלהן. חברות אחרות בחרו לשחרר את תמונות ה- AI שלהן לנחלת הכלל. ועדיין, אחרים ניסו להעניק זכויות יוצרים על התמונות כיצירות של יצירה משותפת בין הבינה המלאכותית והיוצר האנושי שלה.
אם אתם יוצרים אז אין לכם הגנה של Copy rights על התוצרים, הם יכולים להיות חשופים לכולם ולשימוש שלהם.
באירופה, נוף הרגולציה של הבינה המלאכותית עובר ממסגרות כלליות מוצעות לחוקים קבועים יותר, תוך כמה זמן תעבור רגולציה דומה בארה"ב ובארץ הקודש? שאלה יפה. בינתיים תקנת הגנת המידע הכללית של האיחוד האירופי GDPR כבר קיימת ובועטת וכנראה שנראה אותה מיושמת עד סוף שנת 2023 וכנראה גם היא תהפוך לעולמית.
על פי חוק הבינה המלאכותית, מערכות הבינה המלאכותית של ארגונים יסווגו לשלוש קטגוריות סיכון שלכל אחת מהן קבוצת ההנחיות וההשלכות שלה:
--- סיכון בלתי מתקבל על הדעת. מערכות בינה מלאכותית שעומדות ברמה זו ייאסרו. זה כולל מערכות מניפולטיביות שגורמות נזק, מערכות זיהוי ביומטריות בזמן אמת המשמשות במרחבים ציבוריים לאכיפת חוק, וכל צורות הניקוד החברתי.
--- סיכון גבוה. מערכות AI אלה כוללות כלים כמו מודלים של סריקת מועמדים לעבודה והן יהיו כפופות לדרישות משפטיות ספציפיות.
--- סיכון מוגבל ומזערי. קטגוריה זו מקיפה רבים מיישומי בינה מלאכותית שעסקים משתמשים בהם כיום, כולל צ'אטבוטים וכלי ניהול מלאי המופעלים על ידי בינה מלאכותית, ובמידה רבה יישארו ללא פיקוח. עם זאת, יישומים עם סיכון מוגבל מול לקוחות ידרשו חשיפה כי נעשה שימוש בבינה מלאכותית.
הנושא השני ששנוי במחלוקת הוא עד כמה אנחנו יכולים להשתמש במודל חיקוי של יצירה על בסיס של יוצרים כאלה ואחרים?
כי בגדול...אני יכול לצייר כמו סלבדור דאלי, פיקאסו, קלימט ואן גוך ועוד...אבל האם מותר לי?
אז זהו – שאני יכול לבנות הנחיה ולהוסיף את המוטיב של כל יוצר בעולם ובכך ליצור משהו דומה ואף אולי מתאים יותר למה שאני מחפש. אבל איפה הגבול? האם הוא נחצה? האם הוא יחסל את היוצרים הוותיקים שהשקיעו את כל עולמן.ם על מנת לספק לנו יצירות יפות שנוכל אף ללמוד מהן?
אז התשובה היא ללא ספק כן! אנחנו לומדים מהם כל יום ומאמנים איתה מכונה שבגדול כן מחסלת חלק מהם וגורמת להם להמציא את עצמם מחדש. אני מכיר כבר כמה יוצרים מאוד מוכשרים אשר הסבו את עצמם לבניית יצירות עם מכונה.
התביעות של אמני מכחול ונייר ירוצו כל יום והם יילחמו מול התופעה שהרעידה את העולם, צריך לתת להם את הבמה ולא לחסל את היצירה שלהם! כחברה אנחנו חייבים לכבד כל יוצרת ויוצר אשר מביעים יכולות שנוכל להמשיך להנות מאומנות כזו, ואני רוצה להאמין שאותם אומנים גם יכבדו אותנו כשניצור במכונה.
מצד שני...יש המאמינים שהנאה מיצירה שנבנתה על ידי בינה מלאכותי לא פחות טובה ואף מושלמת.
ללא ספק זו תקופה מטורפת בכל מה שקורה בתחום זה ויש עוד הרבה למה לצפות כי זו רק ההתחלה.
Comments